Sayın Üreticimiz,
Mart ayında bahçelerinizde;
Fındıkta bir dişi çiçek tomurcuğunda 4 ila 24 arasında değişen sayıda dişi çiçek bulunmaktadır. Çiçek tomurcuğunda dişi çiçeklerin oluşturduğu kümeye karanfil denilmektedir. Karanfiller haziran ayında tepe tomurcuğu olarak ya da yan tomurcuk olarak gelişmeye başlar.
Karanfillerin olgunlaşması kasım ayına kadar devam eder. Çeşide, iklime ve rakıma bağlı olarak aralık ayından itibaren açılmaya başlarlar. Karanfillerin açılması mart ayının ortalarına kadar devam eder. Açılarak kırmızı renkte çiçekleri belirginleşen karanfiller çiçek tozu (polen) kabul edebilir duruma gelirler. Çiçek tozu kabul eden çiçekler kahverengine dönüşür ve kuruyarak dökülür.
1. Fındık dallarında oluşan sürgünlerin ışıklanma ihtiyacının giderilmesi gerekmektedir. Işıklanması yeterli olan sürgünler az ışıklananlara göre 1,5 – 3 kat daha fazla çiçek oluşturur.
2. Sürgün uzunluğu arttıkça karanfil miktarı da artmaktadır.
3. Bitkilerin beslenme seviyesi çiçeklenmeyi etkilemektedir.
4. Bahçedeki ocakların mesafesi, dal sayısı ve sıklığı ocakların ışıklanma, havalanma ve beslenmesinde etkili olduğundan çiçek oluşumunu da dolaylı olarak etkilemektedir.
5. İklim şartları çiçeklenmeyi önemli ölçüde etkilemektedir. Soğuk geçen kışlar çiçeklenmenin geç olmasını ve kısa süreli olmasına neden olur. Ilık geçen kışlarda ise çiçeklenme erken başlayıp uzun süre devam eder.
6. Verimin yüksek olduğu senelerden sonraki sene çiçeklenme biraz geç olmaktadır.
7. Soğuklanma ihtiyacının karşılanıp karşılanmaması da etkilidir.
Fındıkta tozlanma zamanında yumurtalık henüz gelişmemiştir. Tozlanmanın olduğu Kasım - Mart aylarında dişi çiçekler gelişmemiş ve yumurtalıklardan mahrum, ancak polenleri kabul edebilecek bir yapıdadır.
Fındıkta döllenme tozlanmadan sonra çeşide, iklime ve rakıma bağlı olarak yaklaşık 2,5– 5 ay sonra gerçekleşmektedir.
Kış aylarında meydana gelen tozlanmadan sonra dişi çiçekler, çeşide bağlı olarak Mayıs ayı sonuna veya haziran ayı başına kadar dinlenme halinde kalırlar. Haziran ayında yumurtalık gelişir ve embriyo kesesi döllenmeye hazır hale gelir. Döllenmenin olmaması boş fındık oluşumuna neden olur.
Döllenmenin meydana gelebilmesi için; döllenme zamanında ( mayıs sonu - haziran başı ) en az üç gün ve ortalama iki hafta süreyle maksimum günlük sıcaklığın 21 °C düşük olmamalıdır.
Fındık tarımında verimi düşürebilecek en tehlikeli çevresel faktörlerden biriside ilkbaharda yaşanabilecek zirai donlardır. Üreticilerimiz mart ve nisan aylarında meteorolojik verileri takip edip oluşabilecek don zararına karşı önlem almaları gerekmektedir.
Zirai dona karşı uygulanabilecek birkaç yöntem mevcuttur. Bahçenin hakim noktalarına, sınır kısımlarına daha önceden hazırlanan sap-saman ve lastik gibi bol duman veren maddelerin yakılarak soğuk havanın aşağıya inmesine engel olmak. Bir diğer önlem ise yine bol duman çıkarma özelliğine sahip bahçe içerisinde kullanılabilecek cihazların kullanılmasıdır.
Bu yıl ilk kez ÇKS başvurularının e-Devlet üzerinden yapılması imkânı getirilmişti. ÇKS başvurusu yapan tüm çiftçiler, ürün güncelleme başvurularını da 28 Şubat'a kadar e-Devlet üzerinden yapabilecekler.
Ayrıca isterlerse İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine de bizzat başvuru yapabilecekler.
Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) 2023 üretim yılı için başvuruda bulunan çiftçiler, ürün güncelleme taleplerini 1 Şubat 2023 tarihi itibari ile e-Devlet üzerinden yapabilecek.
Tarım ve Orman Bakanlığının, tarımın dijitalleştirilmesine yönelik yürüttüğü çalışmalar kapsamında, ÇKS kayıt yenilemeleri için 1 Ekim 2022 itibarıyla e-Devlet üzerinden başvuru imkânı getirilmişti.
Bu sürecin bir devamı olarak, ÇKS ürün güncelleme işlemleri de 1 Şubat'tan itibaren ilk kez e-Devlet kapısından yapılabilecek.
Güncelleme talepleri için İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine şahsen de başvuruda bulunulabilecek.
Ürün güncelleme başvuruları 28 Şubat tarihinde sona erecek.
• Alaplı’da köy ziyaretleri gerçekleştirilerek üreticilerimize eğitimler verildi.
• RA projesi kapsamında üreticiler ile görüşülerek sürdürülebilirlik ve arazi çalışmaları hakkında bilgilendirmeler yapıldı.
• Organik tarım projesi kapsamında yeni üretici kayıtları alındı.
• Üreticilerimiz için ücretsiz gübre dağıtımları başladı.
• Alaplı da bulunan ofiste organik statüdeki üreticilerimizin organik destekleme başvuru dilekçeleri dolduruldu.