Sayın Üreticimiz,
Haziran ayında bahçelerinizde;
Amerikan beyaz kelebekleri kışı ağaç diplerinde, ağaç kabuğunda ve çok yaşlı ağaçların kovuklarında pupa halinde geçirirler. Uçuşları ise ilk olarak mayıs ayında gözlemlenir. İkinci döle ait kelebek çıkışları ise temmuz ayının üçüncü haftasına denk gelir. Dişiler yumurtalarını genel olarak yaprakların alt, bazen de üst kısmına bırakırlar. Bir dişi yaklaşık 2.000 civarı yumurta bırakmaktadır. Kelebeklerin yapraklara bıraktıkları yumurtalar 3 gün içerisinde açılır. Ağaçların ilk önce bulunduğu yaprağı yerken daha sonra yakın yapraklara geçerek yaprak ile beslenirler. Yapraklar arası geçiş sırasında ağsı bir yapı oluştururlar. Bu ağsı yapı 3-4 metreden görülmektedir.
Bahçe içerisinde gözlemlenen bu ağsı yapı ya da yumurtalar fark edildiğinde dalın uç kısmı kesilerek o parçası imha edilmelidir. Bu en etkili yöntem olarak bilinmektedir.
Artık yavaş yavaş hasata yaklaştığımız ve yaz ayının başlangıcı olan bu ay da bahçelerimizin bakımına daha çok önem göstermeliyiz.
Yaz ayı gece-gündüz farkı azalmalarından dolayı Külleme hastalığı artış gösterebilir. Eğer bahçelerimizde bu hastalık etmenini görüyorsanız lütfen bulaşık dalları özellikle dip sürgünleri bahçemizden uzaklaştıralım. Organik üretimde yoğun külleme ye maruz kalmış bahçelerimiz için Kükürt kullanımı da yapabilirsiniz!
Unutmayın! Külleme ileri boyutta çotanaklarınıza dolayısı ile verim ve kalitenize büyük etki etmektedir.