Sevgili fındık üreticilerimiz 🧑🌾👩🌾,
Ergin dişileri virgül şeklinde 2-3.3 mm uzunluğunda grimsi, kahverengi bir kabukla kaplı olan bu zararlılar özellikle ağaçların gövde, dal ve sürgünlerinde, bazen de yoğun olarak bulundukları durumlarda yaprak ve meyvelerde hortumlarını bitki dokusuna sokarak özsuyu emerler. Bu sırada bitki için zararlı toksinleri salgılarlar. Yoğun popülasyonları olan bölgelerde kabuk kavlamasına neden olarak ağaçları kurutabilirler. Ayrıca, meyve üzerinde bulunanlar meyvenin gelişimini engelleyerek kalitesini düşürebilirler. Bu zararlıların kontrol altına alınmaması durumunda ağaçlar ve fidanlar üzerinde ciddi zararlara yol açabilirler.
Nasıl Mücadele Edilir?
Zararlının yoğunluğuna bağlı olarak mekanik mücadele gerçekleştirilebilir, bulaşık dallar larvalar harekete geçmeden (ilkbahardan önce) tespit edilmeli ve kesilerek bahçeden uzaklaştırılmalıdır.
Kimyasal mücadele organik üreticilerimiz için uygun değildir.
Kimyasal mücadelede belirleyici unsur 10 da'lık bir alanda bulaşık ocak sayısı 10'un üzerinde ve örnek alınan dalda 10cm'lik bölge içerisinde 5'den fazla canlı yumurta görülmesi durumunda yapılmalıdır.
Azof Organik'e kayıtlı üreticilerimiz 0530 485 67 52 üretici danışma hattı üzerinden destek alabilir.
10 da'lık bir alanda bulaşık ocak sayısı 10'un üzerinde ise; Rastgele 10 bulaşık ocak ve her ocaktan birer bulaşık dal belirlenir. Her dalın en yoğun kısmından 10cm'lik alınarak bunlar üzerinde canlı yumurta bulunduran kabuklu bit sayısı saptanır. Her bir dal örneğinde ortalama 5 canlı yumurta bulunduran birey varsa, kimyasal mücadeleye karar verilir.