Toprak içerisinde milyonlarca yaşam barındıran “CANLI” bir katmandır. Üzerinde yetişen, bulunan her canlının da beslenmesini sağlayan bir “ANADIR”! bu nedenle Toprak Ana kendi besinlerini yaşamlara adadıkça eksilmektedir. Bu eksikliğin sonucunda da yetiştirdiğimiz ürünler beslenememekte ve yeterli ürün alınamamaktadır. Alınan ürünlerde de deformasyonlar, boyut küçüklüğü, kalite eksikliği gibi birçok istenmeyen durum meydana gelmektedir.
Ekonomik kazanç elde ettiğimiz ürünler için bu denli önemli olan besleme, bizlerin yıllardır yaptığı gübrelemedir. Ve eğer doğru besleme yapılmazsa her canlı gibi olumsuz sonuçlar meydana gelecektir.
Peki doğru bir besleme için en önemli etken nedir?
Pahalı gübre mi?
Fazla fazla verilen gübre mi?
Hayır!
Doğru ve dengeli bir gübreleme için ilk ve en önemli şart bahçenin isteklerini, eksiklerini öğrenmektir.
Yani Toprak Analizidir. Yaptırılan Toprak analizi önemi;
🌰Bahçe içerisinde hangi besin maddesi ne kadar eksik tespit edilir,
🌰Uygulanacak gübre miktarı net bir şekilde tespit edilmiş olur. **Bu tespit hem ekonomi hem iş gücü için oldukça önemlidir. Örneğin analiz yaptırılmadan bahçeye ocak başı 500 gr gübre verildiğini farz edelim ve sonrasında analiz yapıldığında belki ihtiyaç duyulan gübre analiz sonucuna göre 200- 250 gr olduğunu tespit edildi. Sonuç? Bu hesaba göre de bahçeye fazladan verilen 250 gr gübre hem maaliyet açısından hem de iş gücü bakımından boş yere heba edilmiş oldu. Ya da tam tersi senaryo ile düşünelim. Bahçenize verilen 500 gr gübre ama bahçenizin beslenmesi için gerekli gübre miktarı ocak başına 700 gr bu analiz olmadan tespit edilemeyeceği için gübreleme yapmış olmanıza ve yine emek harcamanıza rağmen bahçe aç kaldığı için yine ekonomik ve işgücü olarak kayıp yaşayacaksınız.
Yukarıda belirtilen sebepler Neden Toprak Analizi yaptırılmasının önemli olduğunu açıklayan en temel iki sebeptir. 2- 3 yılda yaptırılacak analiz ile verim ve kalite konusunda gözle görülür bir artış yaşayacaksınız!
Toprak Analizi için Bahçeden Nasıl Toprak Örneği Alınır?
Analiz için toprak, Çamurlu ve su birikintisi olmayan, yol ya da dere kenarlarından uzak, kemre konulmuş yerlerin dışında, her iki ocak arası mesafeler de bahçe büyüklüğünüze göre (örneğin 10 dönüm bir bahçe için yaklaşık 6-7 farklı noktasından) zikzaklar çizerek yaklaşık bir kürek boyu açılacak V şeklinde ki çukurlardan bir yüzeyini, çukurun başından dibine kadar tek yüzey olacak şekilde alıp bez bir torba da kuru halde analiz laboratuvarlarına teslim edilmelidir.
Teslim edilecek Toprak Örneği üzerine;
İsim – Soy isim,
Bahçe adınız ya da parsel no
Örneği aldığınız tarih yazılı bir etiket koymayı unutmayın!
Biz Azof ailesi olarak bu konuda da saha da mühendislerimiz ile sizlere destek vermekteyiz!
Toprağınızı Analiz ile Dinleyin! Anlatacakları önemli!